tisdag 28 maj 2013

Catal Huyuk - en matriarkatisk stenåldersby

För ca 9000 år sedan fanns det ett samhälle här. Ganska otroligt att greppa. Arkeologerna blev överraskade när de på 1960-talet fann platsen via utgrävningar utanför Konya i Turkiet. Bara Jeriko är äldre och det bara med ett par hundra år. Tecken finns på en väl fungerande civilisation där både konst och religion fanns representerade.
Det lär inte finnas någon tvekan om att människorna här dyrkade Moder Jord då statyer på modergudinan hittats där hon sitter på en tron omgiven av lejon. Tjuren finns också avtecknad som en fruktbarhetsgud. Intressant är också att inga vapen fanns att hitta och detta visade på att det var ett fredligt sinnat samhälle eller att inga fiender fanns.
 De små husen hade öppningen i taket, troligen för att inte vilda djur skulle kunna  ta sig in nattetid. En stege står rest upp mot utgången och inne i huset finns en eldstad.
 Bara tanken att här har våra allra första förfäder levt och verkat är rätt fascinerande. Redan då fanns ett system, en religion och människans behov att uttrycka sig med konst. Precis som våra behov idag. Området ligger nu i ett torrlagt område men för 9000 år sedan låg det här en stor sjö som gjorde att jorden var bördig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar