fredag 2 november 2012

Montserrat


Montserrat  är ett 1 236 m högt berg  som ligger  50 km nordväst om Barcelona. På katalanska betyder namnet "det sågtandade berget" och är ett heligt berg dit många vallfärdar varje år. Miljontals år av erosion har bildat ett märkligt landskap av  raviner och toppar. På berget finns också benekdiktklostret Santa Maria. I klostret finns en musikskola med en känd gosskör. Kören uppträder dagligen i den pampiga kyrkan Basilikan.Under 1800-talet förstördes området av Napoleon Bonapartes trupper men det byggdes upp igen.
En mycket känd skulptur kallad Svarta Madonnan " La Moreneta" finns i en krypta inne i kyrkan.Både turister och troende vallfärdar för att vidröra eller kyssa madonnan. Det sägs att den är tillverkad av evangelisten Lucas.

Att vandra upp mot toppen är krävande men värt mödan. Jag orkade inte ända upp men nästan och på vägen ner möter jag flera som också tvekar att bege sig hela vägen upp.Utsikten är magnifik och ju närmare bergen jag kommer desto starkare blir upplevelsen. 
 
 
Vi tar tåget upp till Montserrat. Det är brant och går sakta. Landskapet omkring är mäktigt och intagande.På vägen tillbaka ser vi kameler. Nja, inte riktiga utan formationer på berget ser ut som kameler.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar