fredag 2 november 2012

Barcelona

I Barcelona finns det mycket att se på och shoppingen är outstanding. Märkena Desigual, Zara och Mango är spanskt och det är Desigualbutikerna som syns mest. Namnet Antoni Gaudi (1952-1926) går heller inte att missa. Hans arkitektur ses överallt och den kännetecknas av geometriska former, färg och mönster. Takkonsten på Casa Mila " La Pedrera" ett exempel på Gaudis lekfulla formationer.Pedrera betyder stenbrott på katalonska och namnet symboliserar husets frånvaro av raka ytor. Casa Milà är uppförd 1905-1010 och ligger på 92 Passeig de Gracia. Ett stenkast bort ligger ännu ett Gaudiapalats: Casa Batlló. Frågan är om man bör besöka båda för de är rätt snarlika. 

    
Sagrada Familia är ändå Gaudis främsta verk och det mest besökta i Barcelona. Räkna med långa köer. Sagrada Família betyder Heliga Familjen på katalonska. Gaudí ville med hjälp av symboler representera fasader  av Guds födelse, död och återuppståndelse, spiror som symboliserade apostlarna, evangelisterna, Maria och Jesusbarnet.Högsta tornet är 170 meter.
 
 Tibidabo Avenue är omgiven av vackra och spännande hus. Högst upp på toppen av Tibidabo, som är ett berg, ligger en nöjespark. Häftigare utsikt från ett pariserhjul får man nog leta efter. Själv är jag nöjd med att bara beskåda alla dessa hus. 

 
1992 var det sommar OS i Barcelona och Olympiastadion är också värt ett besök. Telefonica Tower är minnessymbolen för denna olympiad.

Övriga intressanta fakta:
Katalonien  kämpar för att frigöra sig från Spanien och bilda egen stat.
Skyltar finns på spanska, katalanska och engelska.
Tjurfäktning är förbjuden i Katalonien.
Cannabis är avreglerat och det är ok att  köpa frön och odla för eget bruk.
Det finns omkring 11 000 taxibilar i staden och taxi är relativt billigt.
Barcelona är en av Europas mest besökta städer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar