lördag 27 oktober 2012

Holländska städer: Haag, Gouda, Delft och Waterland

HAAG

 

Vi börjar med  en av två huvudstäder: Haag.  Haag känns som vilken stad som helst  och hit åker man mest för två saker. Schveningen som är ett känt badområde och sedan är det Madurodam- Holland i miniatyr. Om man gillar det småskaliga är detta ett riktigt paradis. Här har de byggt upp Hollands alla sevärdheter med en oerhörd precision. Varenda detalj finns med. Till och med träden har de lyckats få till i skalenlig storlek. Här hittar jag sevärdheter från hela landet och jag går och känner mig som en stor jätte i lilleputtland. Att se Amsterdam i miniatyr är bara så supergulligt. Till och med cyklisterna finns med.

GOUDA

Staden med de goda ostarna. På marknadsdagen läggs  ostarna ut framför rådhuset till försäljning. Överallt hittar jag ostaffärer. Frånsett ost finns mycket att se på. Det här är en riktigt mysig liten stad.

DELFT

 Många har föreslagit Delft som utflyktsmål så jag åker dit. Staden är mest känd för det blåvita porslinet Delft Blue. Runt det lilla torget finns flera kyrkor och alla spelar klockspel. Det ljuder från alla håll så det går knappt att utskilja melodierna.Det här är alltså Amsterdam i miniatyr. Kanaler, kanaler och kanaler.

 WATERLAND

Bakom Centralstationen i Amsterdam går båtar till norra Amsterdam. Här ligger ett område en bra bit under vattenytan som heter Waterland. Jag hyr en cykel och tar en runda härute, mest för att leta upp en av Hollands vackraste byar, Broek in Waterland. En riktig liten pärla.  Här ute i Vattenlandet finns oslagbar natur, storkar och väderkvarnar. Mycket sevärt och lätt att ta sig till då det ligger så nära Amsterdam.


onsdag 24 oktober 2012

Kerala


Min fem veckor långa resa i Kerala med tre veckor på ayurvediskt sjukhus. Jag har skrivit en bok om resan. Den heter Fem veckor i Kerala. Här är foton och minneskommentar från själva rundresan med egen chaufför. Tiden på Rajah får en egen  sida.

COCHIN/ERNAKULAM

Cochin är den största staden i Kerala.Första intrycket är kaotisk och då är det främst trafiken jag tänker på. Att gå över en gata här är förenat med viss livsfara. Staden Cochin är uppdelat i två städer egentligen och det är Ernakulam som  finns på fastlandet och själva Cochin är ön. Staden bär på en riklig historia av både kristen, judisk och muslimsk tradition. Synagogan på Fort Cochin är ett sådant exempel.

De kinesiska fiskenäten är en urgammal metod att fånga fisk på. Jag blir erbjuden att hjälpa till att dra upp om jag betalar 100 rupies. Klart jag gör så jag testar tillsammans med fiskarna. 
Här i St Frances church begravdes Vasco de Gama men kroppen fördes senare tillbaka till Portugal. Gravplatsen finns kvar inne i kyrkan och är lätt att missa då den ligger under golvet.
Området här ute består av säljare av allehanda ting och det är det vanliga tjatet som överallt annars.
Det är varmt, svettigt och i Kerala är det omkring 30 grader hela året.

MUNNAR

På vägen till Munnar stannar vi för jag vill rida elefant. Jag hyr en halvtimme på elefanten Lakshmi och går upp och  ner för en kulle. Vilka fantastiska djur de är. Stora, men snälla.
                                
     Munnar ligger ganska högt och det är svalt, nästan lite kallt, men te- och kaffeplantorna trivs.
 Teplantagerna ligger som täta heltäckningsmattor och skyddsklädda arbetare går omkring på fälten och plockar teblad.                                                           

En vild elefant sedd under en färd med racerbåt.
Kor finns överallt men så befinner jag mig också i kons heliga land.









ALLEPEY
I Allepey beöker jag ett tempel. Blir inbjuden av en självutnämnd guide som berättar om hur det går till inne i ett hinduiskt tempel. Det är ingen enkel religion att hålla reda på alla dessa gudar. Ormguden, elefantguden, apguden etc. Det låter nästan som fabler.
Dagen till ära förekommer en speciell ceremoni där männen tar med sina gamla skjortor för att byta dessa mot nya orangea sådana. Jag hade lagt märke till att alla män bar orangea skjortor ute på stan och jag tyckte det var märkligt.Här får jag förklaringen.Män tar av sig på överkroppen när de beträder templet, men inte kvinnorna förstås. 

Att åka Backwater hör Kerala till. Min båt utgår från Allepey.  Ett dygn på en båt, uppassad av tre män, en kapten, en maskiningenjör och en kock gör denna tur till det mest avkopplande jag upplevt. Jag sitter i en korgstol ,har ett stort fruktfat framför mig, massor med mat, kaffe, friterade bananer och  absolut upp -passning, samtidigt som de tre männen håller sig undan för att inte vara i vägen.

KOVALUM
I den stekheta badorten Kovalum möter jag dessa nybakade ingenjörer. Det är lätt att känna sig betydelsefull när alla vill komma fram och hälsa och prata. Det gör det så lätt att vara i Indien. Människorna är så vänliga och intresserade av andra.
Det är augusti och lågkonjunktur på Kovalums affärsgata. det är goda prut-tider hos de nästan desperata försäljarna. På gatan finns också många restauranger och de är fyllda med västerländska turister.
  
Jättebra med instruktioner på toaletten. 
 
THEKKADEY
 På båtsafari i Tigerlandet i Thekkadey. Vi ser fåglar. Inga andra djur visar sig.


På vandring i regn i Eravilkulam nationalpark. Även här kommer det fram unga män som vill bli fotograferade med en västerlänning.
 
Värdens största frukt - jakfrukt 
 
På väg till delstaten Tamil svänger vi in här. Väl över på denna bro uppenbarar sig nämligen det kända Amma's Ashram. Jag gör ett kort besök där. Det vimlar av vitklädda västerlänningar som söker mening med livet. I min smak - lite väl flummigt ställe.

KANYAKUMARI
Det heliga neemträdet finns i Vivekananda park i Kanyakumari. Trädet har blad som innehåller antioxidanter och bakteridödande ämnen och är en bra medicin.Används ofta i tandkräm. Jag smakar på ett blad som är mycket beskt, fullproppat med nyttigheter.

Swami Vivekanandas Rock Temple. Nu befinner jag mig på ett häftigt ställe i stekhet sol. Indiens sydligaste udde. Bara en sådan sak. Här möts tre världshav. Arabiska Havet, Indiska Oceanen och Bengaliska viken.

TRIVANDRUM
Sista staden att besöka är Keralas huvudstad Trivandrum.

Från Trivandrum Airport  flyger jag sedan till Bahrain för att sedan flyga till London och sist men inte minst, Köpenhamn.












Prag


Bryssel

Jag glider in på Station MidiBryssel. Stationen är ganska imponerande av flera skäl. Förutom butiker och matställen är detta en  internationell knutpunkt för tågtrafiken. Härifrån avgår hastighetstågen och både Eurostar och Thalys har sina biljettkontor här.
Det mest sevärda är området runt Grand Place. Det  är ett senmedeltida torg i och anses vara ett av världens vackraste. Torget finns med på Unescos världsarvslista. Torget är omringat av  stadshuset från 1455, gillehusen och patricierpalatset från 1600-talet
I Bryssel står statyn Manneken Pis som ligger ett stenkast från torget. Fast den är hur lätt som helst att missa. Statyn står i ett hörn  och är inte särskilt uppseendeväckande och det är lätt att bara gå förbi, strunta i att det står fotograferande turister i en klunga, och tro att de bara står där.
Det sägs att en man år 1619 fick i uppdrag att göra en bronsstaty. Den skulle föreställa en pojke som blev räddad ur en brand genom att kissa. Den kissande pojken vi ser idag är en kopia som gjordes 1817.

 Vilka söta dockor och små spetstabletter jag såg i ett skyltfönster. Annars är det choklad som hör Belgien till.
Avslutningsvis ett besök i en kyrka där gudstjänst äger rum.

Amsterdam

Jag älskar Amsterdam. Staden har allt. Storstadspuls likt vilken  Metropol som helst men samtidigt liten nog för att kunna promenera runt i. Amsterdam symboliserar frihet, på gott och ont men det är frånvaron av pekpinnar som är så befriande.
På Damrak är det alltid fullt ös bland souvenirbutiker och restauranger  Cyklister, fotgängare och bilar samsas, var och en på egen körbana.
Blommarknaden säljer plantor, lökar och cannabisfrön.
Amsterdam har också en modern sida. Mellan de konstgjorda öarna bakom stationen finner man denna bro: The snake bridge.
Allt är bara så Gezällig, som holländarna säger. Alltså mysigt. Det finns inte en enda entré som saknar pynt och blomkrukor står överallt.
Amsterdam tillhör cyklisterna. Att hyra cykel här är ett måste. Det kan vara svårt att hitta parkeringsplats men har man tur hittar man en lucka utmed broräcket.
Ute i förorternas villaområden finns kreativa trädgårdar att beskåda. Här ett hus i Niew Sloten.
Ett välbesökt tursitmål är Begijnhof. Här har varit  ett bostadskvarter endast för ensamstående kvinnor. I mitten står ett kapell och en Kristusstaty.
Amserdamsarna gillar katter. Dels för att katter är söta men de är också bra på att jaga alla de möss som finns. Det vimlar nämligen av möss i staden.

Ön Texel



Texel är den största ön i den Frisiska övärlden och jag vill såklart dit och väljer en dag då solen lyser som starkast. Först måste jag ta tåget till Den Helden och väl framme där är det marknadsdag och jag vill stanna och shoppa lite.  I Holland är just dessa vandrande marknader mycket populära och dyker upp överallt. Eftersom jag alltid ska vara överambitiös dissar jag bussen till hamnen och bestämmer mig för att promenera dit. Det kan väl inte vara så långt dit, tänker jag men det är en rejäl promenad. När jag når färjan väntar hundratals turister, både med och utan cykel, på den halvtimmeslånga båtresan över.
 
  Texel påminner lite om ön ”Ven” med dess höga vallar och otaliga cyklister. Självklart gör jag som alla andra som besöker ön och hyr en cykel och en karta. Jag njuter av den rena luften, lugnet och de stora fälten där jag lugnt tar mig fram. Framme i Den Burg, som är själva huvudpunkten, parkerar jag cykeln utanför livsmedelsbutiken Albert Heijn. Därefter traskar jag nyfiket runt i centrum, letar upp ett matställe och kikar i affärer. Då jag valsat runt ett tag hittar jag inte vägen tillbaka till cykeln. Var sjutton ställde jag den nu? Irrar omkring i de labyrintliknande smågatorna innan jag får fråga mig fram. 
 – Ursäkta, var ligger Albert Heijn?

 Drar en lättnadens suck när jag återfinner den och följer sedan skylten mot Oudeschield som är nästa mål. Cyklar förbi en strutsfarm, stannar till en stund vid sanddynorna och vid stranden Waddemzee ligger folk och solar.
     
På båtresan tillbaka flyger hungriga måsar in på däck för att få mat av turisterna.