onsdag 24 oktober 2012

Krakow

Krakow 2008
En resa gjord tillsammans med min dotter 
Fotograferade av pappersfoton varför kvaliteten är förskräcklig men men det är i.a.f. en bild... 

Första dagen i Krakow är till en början regnig, grå och trist. Att det är svårt att hitta bra matställen och göra sig förstådd på engelska tar sin tid.  Hungriga slinker vi in på en pizzeria och beställer varsin pizza och en delad flaska läsk. Språkförbistringar gör att vi får varsin läsk men delad barnpizza. 

Staden är en blandning av sunkigt och spännande. Dagens skämt består i fruktköp i en litet snabbköp nära vårt sunkiga hotell. Frukten ligger i en liten hörna och där står en expedit som väger frukten. Då hon inte kan engelska pekar jag på äpplena och sätter upp två fingrar. Attans så kommunistiskt, tänker vi.

Tillbaka med frukten till vårt vitmålade rum. Vita, tunna gardiner hänger slarvigt i ett snöre över fönstret och jag känner desperat behov av att piffa till rummet lite. Jag behöver färg och stökar till med våra kläder, kassar och väskor, En färgglad plastkasse från flygplatsen hängs på ett handtag som dekoration. Att det är kallt i rummet ökar knappast trivseln. Vi fryser. Efter samtal med receptionisten sätts elementet på och rummet värms så sakteliga upp.

Saltgruvan Wieliczka

Solen skiner och vi väntar på bussen till saltgruvan Wieliczka, som tillhör ett av Unescos världsarv.
Guiden talar snabb engelska med polsk accent och visningen börjar med att vi går ner för en spiraltrappa . Nere i gruvan uppenbara sig festsal, ett kapell, pool och väggarna är klädda av salt. Vi smakar på det. Det lär vara nyttigt. Vi drar djupa andetag för att få in den välgörande luften.
Bron över till Podgorze

Slottet Wawel  och Schindlers fabrik

Tillbaka i Krakow och mera promenad trots ömma fötter. Slottet Wawel på Wawelhöjden . Fotosession och glass. Ännu mera promenad trots ännu ömmare fötter. Vi följer strandpromenaden och kommer fram till en bro som leder till stadsdelen Podgorze. Vi går över. I ett slitet bostadskvarter springer barn och leker med låtsasvapen. Har de inte lärt sig någonting, tänker man.  Fabriken är under renovering och ska bli ett museum. Vi står framför den stängda porten och läser på skylten. Schindlers fabrik. Resten lämnas åt fantasin och de fasanfulla åren under WW2.

Oscar Schindler 1908 -1974
Fabriken fanns mellan 1939 -1944

 

Shopping och matkultur

Tillbaka till det judiska kvarteret  Kazimier,
Till fots. Synagoger är det gott om. Nu sätter fikasuget in och det blir ett cafe´där vi intar sötsaker. Middagen intar vi på en pizzeria med Ikeamöbler. Maten i Krakow är utsökt. Det spelar ingen roll om det är frukost, lunch eller mellanmål. Allt smakar himmelskt och vi hittar inte mindre än fyra vegetariska restauranger. 


Senare hoppar vi på en gratisbuss till köpcentret Kazimiere. Trafikstockning på vägen dit. Det hade gått fortare att promenera dit men nu sitter vi fast. Väl framme tar vi oss runt bland butikerna. Dyrt. Tråkigt.
På vägen tillbaka ser vi kommunistbilen Drabant komma körande. På dörren står det tryckt. The communism tour.  
  

Polsk gästfrihet

Frukost på Vega före utcheckning och vi drar våra rullresväskor genom staden till bussterminalen.  Vi hittar inte och märker att vi är sena. Vi frågar en man som ser lagom intelligent ut för att kunna engelska om vägen.  Han kan bara ”lite” så i stället  väljer han att visa vägen de 300 meter som krävs till stationen. När vi kommer fram till en trappa tar han väskorna och bär upp dem. Vi förvånas över denna otroliga hjälpsamhet. Vi funderar på att ge dricks men kommer fram till att det inte tillhör polsk kultur. Han lämnar oss bara någon meter framför en informationslucka  och med ett leende säger han: Här är det.

En massa bussar står parkerade utan någon direkt skylt vilken buss som går till flygplatsen. Vi letar efter resenärer som ser svenska ut och finner en man vars resväska vi känner igen. Rosa med blommor på. Hur macho får man vara?


Reflektioner:
·         Blandat sunkigt med modernt och välordnat.
·         Otroligt god och vällagad mat.
·         Rena gator.
·         Askkoppar på papperskorgarna.
·         Alla kan inte engelska men det ordnar sig ändå.
·         Bra skyltat.
·         Bilar kör fort. Minibilar finns.
·         Shopping- inte alls billigt.
·         Många detaljer från Ikea.
·         Hundar springer fritt.
·         Många duvor.
·         Påvedyrkan.
·         13 gamla kyrkor i gamla stan.
·         Europas största torg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar