onsdag 24 oktober 2012

Bryssel

Jag glider in på Station MidiBryssel. Stationen är ganska imponerande av flera skäl. Förutom butiker och matställen är detta en  internationell knutpunkt för tågtrafiken. Härifrån avgår hastighetstågen och både Eurostar och Thalys har sina biljettkontor här.
Det mest sevärda är området runt Grand Place. Det  är ett senmedeltida torg i och anses vara ett av världens vackraste. Torget finns med på Unescos världsarvslista. Torget är omringat av  stadshuset från 1455, gillehusen och patricierpalatset från 1600-talet
I Bryssel står statyn Manneken Pis som ligger ett stenkast från torget. Fast den är hur lätt som helst att missa. Statyn står i ett hörn  och är inte särskilt uppseendeväckande och det är lätt att bara gå förbi, strunta i att det står fotograferande turister i en klunga, och tro att de bara står där.
Det sägs att en man år 1619 fick i uppdrag att göra en bronsstaty. Den skulle föreställa en pojke som blev räddad ur en brand genom att kissa. Den kissande pojken vi ser idag är en kopia som gjordes 1817.

 Vilka söta dockor och små spetstabletter jag såg i ett skyltfönster. Annars är det choklad som hör Belgien till.
Avslutningsvis ett besök i en kyrka där gudstjänst äger rum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar